Nový rok je spojen s novými předsevzetími, mezi které nejčastěji patří snaha o hubnutí a zdravý životní styl. Mezi to nepochybně patří i zdravé jídlo. Podívejte se na zdravé svačiny, které vám přijdou vhod vždy, když vás popadne chuť na něco dobrého. Příprava vám nezabere více než 10 minut.
Výhoda zdravého jídla spočívá v tom, že ho v některých případech ani nemusíte nijak zvlášť dlouho připravovat. Důkazem je třeba čerstvé ovoce a zelenina, které si zachovávají nejvíce vitamínů v syrovém stavu. Podobně je to i u ostatních zdravých jídel – mnoho z nich připravíte během chviličky.
Tipy na rychlé svačiny
Ne vždy je čas nebo nálada na přípravu náročných jídel a svačin, které vás ještě ke všemu musí pořádně zasytit. V obchodech naštěstí rychle přibývají zdravé dobroty, díky kterým v kuchyni moc času strávit nemusíte. Podívejte se na některé z nich.
Hummus se zeleninou
Hummus patří mezi nesmírně oblíbené svačiny, protože je lze koupit v téměř každém obchodě. Nemusíte tedy zdlouhavě vařit cizrnu ani jiné suroviny, ale koupíte si vaničku hummusu, který si budete nabírat třeba pomocí kousků mrkve. Doplníte tak nejen vitamíny, ale i bílkoviny, které obsahuje cizrna. Hubnutí pak navíc bude úplná hračka.
Hořká čokoláda
Není čokoláda jako čokoláda. Zapomeňte na bílou nebo mléčnou čokoládu plnou cukru a dalších nesmyslů, a dejte šanci hořké. Ta má totiž blahodárné účinky nejen na zdraví, ale i psychiku. Obsahuje totiž spoustu zdravých látek podporujících například prospěšné střevní bakterie. Dejte si kostičku nebo dvě denně a uvidíte, že se začnete cítit skvěle.
Jablko s oříškovým máslem
Pořiďte si kvalitní ořechové máslo a dávejte si jej na svačinu s jablkem. V redakci můžeme vřele doporučit mandlové máslo, které má velmi jemnou chuť. Můžete si vybrat ale libovolné, klidně i tolik populární arašídové máslo. Díky jablku doplníte vlákninu a vitamíny, ořechové máslo vám zase do těla dodá spoustu zdravých tuků. Můžete si být jisti, že po takové svačině budete mít spoustu energie
Vejce na tvrdo
Tolik zdravá, a přesto často opomíjená svačina. Míchaných vajíček i volských ok se nejspíš rychle přejíte, vejce na tvrdo vás s největší pravděpodobností moc rychle neomrzí. Jsou vynikající nejen na chlebu, ale i v salátu nebo jen tak samostatně se zeleninou.
Zdroj: Autorský text, redakce Reponse, Health Digest, Healthline